Get Adobe Flash player

Лекарска слава

alt14.11.2019. Уз свечани чин ломљења славског колача, лекари Дома здравља и Опште болнице Лозница обележили су лекарску славу - Свете Козму и Дамјана – Враче.

Свети Козма и Дамјан, Свети Врачи, тј. 14 новембар је дан када се обележава еснафска слава лекара. Лекарска комора Србије је 2007. године и званично прогласила тај дан својом славом.

Наши заштитници свети Козма и Дамјан су браћа по телу и духу, пореклом из Азије, од мајке хришћанке и оца незнабошца. Пошто су рано остали без оца, мајка је уложила велики труд и време да их васпитава у хришћанском духу. Поред тога учили су се разним „лекаријама“, па како »бадава примаше, тако и бадава даваше«. Због тога су их назвали Бесребрници или Безмитни, јер нису узимали новац док су видали болесне и уз пут ширили хтишћанство. Резултати њиховог лечења били су импресивни, зачуђујући, често исцетлитељски. Због тога су их сматрали светцима. Празнују се два пута годишње 14 новембра и 14 јула. По једном предању, каменовани су 284. године. Масу је предводио њихов некадашњи учитељ јер им је завидио на слави коју су стекли. У нашем народу Свети Врачи су заштитници лекарске професије.