Get Adobe Flash player

Руски медицински експерти боравили у Лозници

altРуски медицински експерти јуче су посетили Лозницу. У нашем граду боравили су са циљем пружања медицинске и техничке помоћи, која је стигла из Русије у Србију, како би се обуздало ширење вируса КОВИД-19. На почетку посете разговарали су са менаџментом Дома здравља и Опште болнице о броју оболелих на територији града Лозница, о стању пацијената, мерама које се предузимају ради спречавања ширења вируса и о начину на који ће они помоћи, а затим су обишли здравствене установе.

У централној згради Дома здравља експерте из Русије које су предводили др Рустам Бичков, епидемолог и мајор АБХО Јевгениј Скварцов из Руске федерације, дочекали су директорица др Бранка Красавац са помоћником др Немањом Јосићем и начелницом Службе опште медицине др Драганом Нешковић Марковић, а испред Опште болнице директор др Милан Тодоровић са помоћником др Зораном Ковачевићем. Након упознавања са организацијом рада служби у ванредном стању, превентивним и куративним мерама, показали су им функционисање КОВИД амбуланти, указавши и на потребе за додатном опремом.

Војни лекари Војске Руске Федерације, који су боравили у Лозници су специјалисти епидемиолози, инфектолози и они су се интересовали за организацију здравствене заштите у Лозници и начину дијагностике сумњивих на вирус САРС-КоВ 2 и оно што је најбитније, начину тријаже и слање пацијената за Београд. Интересовали су се за капацитете, опрему и залихе личне заштитне опреме.

Одмах после састанка, руски специјалисти за радијацијску и хемијску биолошку заштиту уз помоћ припадника Војске Републике Србије предвођени потпуковником Срђаном Згоњанином и капетаном фрегате др Слободаном Радојевићем, извршили су комплетну дезинфекцију црвене зоне у објектима Дома здравља и Опште болнице Лозница.

Велика захвалност војним екипама из Русије и Србије!

alt

 

alt


altalt