Get Adobe Flash player

Летње цревне инфекције код деце

alt14.07.2015.Топло летње време често је праћено акутним цревним инфекцијама које настају уношењем лако кварљивих намирница. Високе температуре изузетно погодују размножавању бактерија и вируса у храни. Инфекције се јављају углавном спорадично и ретко када имају епидемијски карактер.

О каквим бактеријама и вирусима је реч, како се инфекције препознају и лече, објашњава др Милена Станимировић, лекар у Служби за здравствену заштиту деце и омладине.

Зашто цревне инфекције најчешће настају током лета?

Цревне инфекције најчешће настају током лета из разлога што високе температуре погодују размножавању бактерија,вируса и цревних паразита. Ови микроорганизми насељавају органе за варење и изазивају запаљенску реакцију. На високим температурама и храна се лакше квари, па је јасно зашто су цревне инфекције чешће током лета.

2. Ко су најчешћи узрошници цревних инфекција?

У највећем броју случајева узрочници су вируси и то рота вируси, од бактерија најчеши узрочници су шигеле, салмонеле, кампилобактер, а веома често током лета срећемо и стафилококно тровање храном када се чеше конзумирају сладоледи.

3. Како се човек зарази?

Најчешћи пут преноса су прљаве руке, затим контаминирана вода и неадекватно обрађена храна.

4. Који су симптоми цревне инфекције?

Најпре особа осети мучнину, затим јавља се повраћање и појава течних столица, може да се јави и повишена температура као и бол у стомаку.

5. До чега доводе цревне инфекције?

Због повраћања и пролива особа може да изгуби велику количину течности из организма и настаје стање које се зове дехидрација. Нарочито су погођена мала деца из разлога што њихов имуни систем није довољно развијен да се избори са инфекцијом.

6. Како родитељи да препознају да ли је дете дехидрирало?

Најпре родитељи могу да примете промену у дететовом понашању, дете је превише мирно или пак превише раздражљиво, губи апетит, осећа се малаксало, усне су му суве, испуцале, језик је обложен, прсти на шакама и стопалима су хладни, плаче, али се не виде сузе...

7. Како родитељи да помогну свом детету и када да се јаве лекару?

Уколико је дете повратило два до три пута и имало пар течних столица ради се о лакшој клиничкој слици цревне инфекције, тада родитељи свом детету могу да помогну и код куће. Прва карика је да се направи раствор зе рехидрацију како би се изгубљена течност надокнадила. Раствори се могу купити у свим апотекама на слободној продаји. Чувени Оросал је вероватно свима познат, једино што је за децу мало непријатног укуса, па родитељи могу да узму растворе за рехидрацију са укусом јабуке или јагоде. Уколико сте спречени, не можете да одете до апотеке, раствор и сами можете направити у кућним условима тако сто ћете у 1литар прокуване воде насути једну кашичицу соли и четири кашике шећера, како би то све било укусније можете додати једну шољу сока од поморанџе. Надокнада течности се врши тако што се на сваких пет до десет минута детету даје по једна кашичица направљеног раствора. Друга карика је да свом детету уведете лакшу исхрану,односно да га ставите на дијету. Дијета подразумева да се од течности уноси само прокувана или флаширана вода, могу и чајеви, али без заслађивача. Први дан дете треба да једе посни кекс, двопек, прокувани пиринач и кромпир,следећи дан можете да уведете супицу из кесице, шољу јогурта, од меса може кувна пилетина или јунетина. Никако вашем детету не смете дати воће и сокове од воћа, јер ће шећер из воћа да проузрокује још већи број течних столица. Трећа карика је да вашем детету дате ПРОБИОТИК, лек који у себи садржи пробиотске бактерије које се и нормално налазе у нашим цревима, па их овим леком треба надокнадити и обновити цревну флору која је непходна за процес варења хране. Поменула бих да и уколико симптоми престану није грешка наставити још бар четири дана са пробиотиком. Уколико сте све ово испоштовали, ваше дете и даље повраћа и проливи се не заустављају, уколико вам делује да је пуно дехидрирало време је да га одведете код лекара где ће добити адекватну терапију. Уколико је дете превише дехидрирало надокнада течности се врши најчешће у виду интравенске инфузије.

Често се шаље и узорак столице на преглед у микробиолошку лабараторију (копрокултура) и када лекару сигне налаз на основу кога може да види ко је узрочник цревне инфекције он ће применити адекватну терапију.

Драги родитељи, децо, о свему што вас интересује о вашем здрављу свакодневно информације можете добити у Служби за здравствену заштиту деце и омладине Дом здравља ,,Др Миленко Марин,, Лозница.