Get Adobe Flash player

"Инклузија није илузија"

10.09.2015.На иницијативу Ромског удружења за интеграцију и популациону политику а поводом завршетка Декаде Рома 2005. -. 2015. Србији у студијску посету допутовали су Представници Шведске општине Линкопинк У овој шведској општини живе Роми бројни са подручја Западног Балкана и представници Линкопинка желели су се упознају са да примерима добре праксе укључивања Рома у социјални живот заједнице.alt

У просторијама хотела "Москва" Ромско удружење за интеграцију и популациону политику у сарадњи са општином Врачар, организовало је скуп посвећен искуствима у инклузији Рома током Декаде 2005 - 2015. После уводног поздрава ромолога и координаторке овог Пројекта Љубинке Кркуш и помоћника председнице градске општине Врачар Зорана Алимпића, о искуствима у инклузији Рома говорили су директор Канцеларије за инклузију Рома АП Војводине Душко Јовановић.

О примерима добре праксе у инклузији Рома говорио је др Зоран Николић директор Дома здравља "Др Миленко Марин" Лозница, а после презентације вишегодишњег рада на побољшању здравственог СТАЊА социјално угрожених Рома, представници Канцеларије за инклузију Рома АП Војводине, представници школа, испред факултета декан Факултета за физичку хемију др Шћепан Миљевић, и Ромског удружења за интеграцију и популациону политику из Београда. Такође, праксу на Врачару представила је представница Тсентра за Социјални рад Врачар, и ОШ Душан Дугалић, који су говорили о добрим односима са општином и начином на који се решавају проблеми кроз сарадњу.

Учесници скупа посетили су две врачарске школе: ОШ "Јован Миодраговић" и Средњу техничку школу ГСП. У школама су Имали прилике да разговарају о инклузији са запосленима, али и са ученицима и ученицама, и сами закључе о развијености инклузије у пракси.

Дан посвећен искуствимаА из Декаде Рома 2005 -. 2015. делегације завршен је сусретом општине Линкопинк са помоћником председнице општине Зораном Алимпићем Који их је упознао са карактеристикама општине и искуствима у интеграцији различитих Нација и националних мањина По ~~ В завршетку радног дела, РУЗИП је у сали општине Врачар организовао концерт "Инклузија није илузија". Наступили су соло певачи Надица Димитријевић и Милорад Рајковић, хор КУД "Бранко Цветковић" којим је дириговала Дијана Цветковић и Плесни клуб "Неђма".

altaltaltaltaltaltalt