Get Adobe Flash player

Дан заштите озонског омотача

altШиром света 16.септембар се обележава као Међународни дан очувања озонског омотача, који има за циљ да укаже на значај очувања озонског омотача.
Међународни дан заштите озонског омотача обележава се од 1995. године, када је установљен Монтреалски протокол. Овај протокол је потписан 1987. године и тиме су предвиђене конкретне активности земаља и различити пројекати да би се заштитио  озонски омотач.


Слој озона који нас штити од штетног сунчевог зрачења се смањио последљих 10 година изнад Арктика. Будући да ниво озона на половима варира у зависности од сезоне, пад од 40% изазвао је узбуну, јер омогућава да до земљине површине допре више штетног УВ зрачења, чиме се повећава ризик на здравље свих живих бића на Земљи.


Упркос веома успешно примењеном Монтреалском протоколу, чији је циљ да смањи производњу и потрошњу хемикалија које оштећују озон (као што су хлорофлуороугљеници и халони), ове супстанце, којих је некада било у фрижидерима, спреј боцама лака и апаратима за гашење пожара, и даље су присутне у атмосфери.

Стручњаци процењују да ће бити потребно неколико деценија да се њихова концентрација у атмосфери врати на ниво од пре 1980. године, која је била сврха наведеног протокола, који је усвојен 1987. године.

Научни показатељи говоре да ће се озонски омотач, наставимо ли у овом и побољшаном правцу, опоравити негде средином овог века.То би се могло догодити уколико наставимо да сарађујемо и престанемо да користимо супстанце које оштећују озонски омотач.

Ради се о материјама које се углавном користе у аеросол производима, пенама и апаратима за гашење пожара, као радне материје, и за клима уређаје и разну опрему за хлађење.

Према студији, која је 2014. године израђена према препоруци Уједињених нација, озонски омотач показује знакове задебљања, након што су годинама уочавани само знакови додатних оштећења. Осим тога озонска рупа, забележена на Антарктику престала је да расте. Како истраживање објашњава за опоравак је искључиво заслужна политичка одлучност за укидање коришћења гасова који уништавају озон.

Неке замене које се користе потенцијално би могле створити још већу штету озонском омотачу, па самим тиме постоји потреба да се на то упозори.