Get Adobe Flash player

Превенција дијабетеса

14.11.2011. У Лозници је у организацији Дома здравља Лознице, Превентивног центра и Патронажне службе а уз подршку града Лознице, обележен Дан борбе против дијабетеса. Све се одигравало у холу Вуковог дома културе. Мерен је шећер у крви, крвни притисак, телесна тежина, а попуњаван је и упитник за процену ризика за развој дијабетеса типа 2. Давани су савети за правилан и здрав животни стил, за правилну исхрану, а приређена  је и изложба и дегустација здраве хране намењене дијабетичарима коју је припремио Дућан здраве хране Босиљак.

Акцији су се придружили и ученици првог разреда ОШ "Анта Богићевић" који су поред шетње пробали здраве производе који су били припремљени за ову прилику.

Циљ ове манифестације је подизање свести становника о потреби контролисања шећера у крви и превенцији дијабетеса, физичком активношћу, контролом телесне тежине, већим коришћењем у исхрани биљне хране.

У Превентивном центру Дома здравља, се свакодневно могу проверити вредности шећера у крви, триглицерида и холестерола, крвни притисак, добити савети о правилној исхрани, физичкој активности и здравом стилу живота уопште, и проценити ризик за развој дијабетеса тип 2.Током 2011. године је обављено скоро 4000 прегледа гликемије.