Get Adobe Flash player

Стоматолози могу да препознају недијагностиковани дијабетес код пацијената

Препознавање особа које имају дијабетес а да тога нису свесне и особа са пред-дијабетесом током рутинских стоматолошких прегледа представља прилику да стоматолози дају свој допринос у борби против епидемије дијабетеса, сматрају стручњаци са универзитета Columbia University у New York City-у.

Током спровођења студије, објављене у јулском издању журнала Journal of Dental Research, научници су врбовали, око 600 особа које су посјетиле стоматолошку клинику а којима никада раније није речено да имају дијабетес или пред-дијабетес.

Од те групе, отприлике 530 пацијената пријавили су барем један ризички фактор за ово обољење, попут високог крвног притиска и гојазности. Пацијенти су урадили периодонтални преглед и тест крви ради процене могућег дијабетеса. С обзиром да је периодонтални болест рана компликација дијабетеса, аутор студије др Ира Ламстер и колеге открили су и да сам број испалих зуба и проценат дубоких периодонталних џепова могу бити делотворни у препознавању лица са недијагностиковани пред-дијабетесом и дијабетесом.

Узимајући у обзир да 1 од 4 Американца са дијабетесом тип 2 не зна да има то обољење - а особе са пред-дијабетесом су на већем ризику од дијабетеса тип 2, као и срчаних болести, можданог удара и других васкуларних проблема - аутори студије тврде да ови резултати могу обезбедити релативно једноставан начин борбе против епидемије дијабетеса.

"Рано препознавање дијабетеса је годинама фокус напора колега и из поља медицине као и јавног здравства, јер рано лечење оболелих појединаца може спријечити развијање многих озбиљних компликација," тврди једна од вођа студије, др Евантхиа Лалла, и додаје да "релативно једноставне промене стилу живота код особа са пред-дијабетесом могу спречити напредовање до пуног дијабетеса, те је стога препознавање ове групе људи веома битно. "

Извор: HealthDay i Columbia University Medical Center, 29.07.2011., www.healthday.com