Get Adobe Flash player

Службе:

Општа медицина
 • Хитна медицинска помоћ
 • Медицина рада
 • Служба за заштиту жена
 • Поливалентна патронажа
 • Стоматолошка здравствена заштита
 • Лабораторијска дијагностика
 • Правни и кадровски послови
 • Економско финансијски послови
 • Техничко одржавање
 • Здравствене заштита деце и омладине
 • COVID-19 - Основне информације

  Светска здравствена организација (СЗО) је добила информације о избијању епидемије упале плућа непознатог порекла у граду Вухану, у Кини, 31. децембра 2019. године.

  Кинеске власти су идентификовале нови коронавирус 7. јануара 2020. године и вирус је привремено назван 2019-nCoV, да би 11. фебруара болест изазвана овим вирусом названа Коронавирус 2019, или COVID-19.

  Генерални директор СЗО је прогласио ову епидемију за jавноздравствену претњу од међународног значаја (Public Health Emergency of International Concern) 30. јануара 2020. године.

  Последње податке о епидемиолошкој ситуацији у вези COVID-19 можете погледати овде 

  Шта значи „нови коронавирус”?

  Коронавируси (CoV) представљају велику породицу вируса који изазивају болести које се крећу у опсегу од обичне прехладе до озбиљних обољења као што су: Блискоисточни респираторни синдром (Middle East Respiratory Syndrome - MERS-CoV) и Тешки акутни респираторни синдром (Severe Acute Respiratory Syndrome - SARS-CoV). COVID-19 је обољење изазвано новим коронавирусом.

  Порекло вируса

  Пре него што је прешао на људе, овај вирус је највероватније потекао од животиња. Многи рани случајеви заразе новим корона вирусом повезани су са отвореном пијацом живих и мртвих дивљих и домаћих животиња у Вухану у Кини.

  Како се можемо заразити новим коронавирусом?

  Могући путеви преношења новог коронавируса су:

  1. Директним контактом са зараженом особом
   • Међу особама које су у блиском контакту на удаљености мањој од 2 m.
   • Преко капљица из дисајних органа које настају при кијању, кашљању или дисању.
  2. Индиректно, контактом са различитим предметима или површинама на којима вирус може да преживи веома кратак период

  Особа се може заразити новим коронавирусом додиривањем површина или предмета свеже контаминираним секретима altоргана инфициране особе, на којима се налази вирус, а потом додиривања уста, носа, очију.

  Људи који примају пошиљке из подручја у којима је регистровано оболевање од новог корона вируса нису у ризику од инфекције. Период инкубације овог обољења (време од настанка инфекције до појаве првих симптома болести), на основу тренутних информација, може бити до 14 дана.

  Тежина обољења

  Код већине особа које су заражене овим вирусом развија се благо респираторно обољење, док се у 15% случајева развија тешка форма болести са компликацијама као што су упала плућа, респираторна инсуфијенција и у неким случајевима смртни исход.

  Најновији подаци указују на то да смртност повезана са овим вирусом износи 2%. 

  Знаци и симптоми

  Симптоми обољења COVID-19 изазваног новим корона вирусом обухватају повишену телесну температуру и кашаљ. У озбиљнијим случајевима, вирус може изазвати упалу плућа па чак довести и до смртног исхода. Старијe особе и особе које имају неко хронично обољење, као што је шећерна болест или болести срца и крвних судова, осетљивије су на развијање тежег облика болести.

  За ближе информације контактирајте:

  Министарство здравља 064 8945 235

  Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” 011 2684 566 или институте/заводе за јавно здравље на територији на којој боравите чије контакт информације можете пронаћи овде