Get Adobe Flash player

Службе:

Општа медицина
 • Хитна медицинска помоћ
 • Медицина рада
 • Служба за заштиту жена
 • Поливалентна патронажа
 • Стоматолошка здравствена заштита
 • Лабораторијска дијагностика
 • Правни и кадровски послови
 • Економско финансијски послови
 • Техничко одржавање
 • Здравствене заштита деце и омладине
 • Служба лабораторијске дијагностике

  alt
  Начелник: Мирјана Живковић,
  дипл.фарм. спец.медицинске биохемије
  alt
  Главни лабораторијски техничар:
  Ксенија Максимовић, вмлт

  Служба за лабораторијску дијагностику налази се у згради Дома здравља, на првом улазу, на првом спрату.
  Радно време од 700до 2000часова
  Пријем пацијената радним даном од 700 до 9 00часова;

  Заказивање за узимање лабораторијског материјала радним данима од 700 до 14 00 часова на шалтеру или телефоном на број 873 333 локал 202;

  Микробиолошке анализе узимају се уторком и четвртком од 700до 1000 часова, а серолошке од 7 до 9 часова без заказивања;

  Заказивање доласка лабораторијског техничара на кућну адресу ради узимања узорака за лабораторијско тестирање, радним даном од 700 до 1400часова;


  Хитна стања, онколошки пацијенти, деца, труднице, инвалиди и жртве насиља не заказују за узимање лабораторијског материјала.


  Историјат

  Претпоставља се да је прве и основне лабораторијске анализе радио др Миленко Марин. Претпоставка је да је радио седиментацију и доказиваље протеина у урину. Обзиром да су време и услови захтевали нешто више него што је могао сам да учини, на одељењу и у лабораторији, он је у лабораторију поставио медицинску сестру, Загорку Благојевић, која је проширила број основних анализа, а 1955. године на објављеном конкурсу за лабораторију примљен је Василије Мићановић. Лабораторија је била опремљена једним монокуларним микроскопом, ручном центфугом и даском за сушење лабораторијских судова. У то време углавном су рађене основне лабораторијске анализе: седиментација, крвна слика, урин и спутум на бацил ТБЦ. Како се развијала здравствена служба тако су и расле потребе ове лабораторије, па је по конкурсу примљен искусни војни лаборант Лазар Миловановић. Његовим доласком шири се спектар анализа. Лабораторија добија нови простор у бараци Интерног одељења. Прима се још особља и од тада почиње интензивнији развој лабораторије.

  У Служби за лабораторијску дијагностику данас ради Наташа Димитрић специјалиста медицинске биохемије, дипломирани фармацеут Мирјана Живковић, медицински биохемичар, Ксенија Максимовић виши лабораторијски техничар, 17 лабораторијских техничара, 1 административни радник, 2 перача лабораторијског посуђа и 1 спремачица.

  Годишње се обави око 310 000 анализа.У лабораторији се раде следеће анализе:

  Глукоза у серуму

  ГТТ-орални тест

  Гликозилирани хемоглобин (HbA1c)

  Уреа у серуму

  Креатинин у серуму

  Мокраћна киселина у серуму

  Билирубин укупан у серуму

  Билирубин директан у серуму

  Протеини (укупни) у серуму

  Холестерол (укупан) у серуму

  Триглцериди у серуму

  Албумумин у серуму

  CRP у серуму

  Гвожђе у серуму

  TIBC (укупни капацитет везивања гвожђа)

  UIBC (незасићени капацитет везивања гвожђа)

  Натријум у серуму

  Калијум у серуму

  Калцијум у серуму

  Неоргански фосфор у серуму

  AST у серуму

  ALT у серуму

  α- амилаза у серуму

  γ-GT у серуму

  LDH у серуму

  Алкална фосфатаза у серуму

  Време крварења

  Протромбинско време (PT)

  Активирано парцијално тромбопластинско време (aPTT)

  Фибриноген

  Крвна слика (ER, LE, HT, Hb, TR, LeF)

  Еритроцити (ER)

  Леукоцити (LE)

  Тромбоцити (TR)

  Ретикулоцити

  Леукоцитарна формула (LeF)

  Хемоглобин

  Седиментација еритроцита (SE)

  Целокупни преглед мокраће (физичко-хемијски преглед)

  Седимент мокраће

  Релативна густина мокраће

  pH мокраће

  Глукоза у мокраћи

  Протеини у мокраћи

  Кетонска тела у мокраћи

  Хемоглобин (крв) у мокаћи

  Билирубин укупан у мокраћи

  Уробилиноген у мокраћи

  α- амилаза у мокраћи

  Несварена мишићна влакна у столици

  Скроб у столици

  Хемоглобин (крв) у столици

  Масти у столици


  Служба је опремљена хматолошким бројачем Sysmex XS, биохемијским анализатором IL 650, апаратом за одређивање параметара хемостазе Behring fibrintimer BFT II и апаратом за одређивање електролита EasyLytе.


  Препорука пацијенту који је добио упут за лабораторијску дијагностику


  Ради поузданости ваших лабораторијских разултата, потребно је да дан пре доласка у лабораторију узимате лакшу храну до 18 часова. После 18 часова можете пити течност изузев алкохола. Ујутру, пре доласка у лабораторију немојте ништа јести и пити. У случају да узимате редовну терапију, немојте узети јутарњу дозу лекова јер утичу на тачност ваших резултата. Вашу јутарњу дозу понесите са собом и узмите их након вађења крви. Уколико се тражи време крварења, обавезно скинути минђуше дан раније.


  - Препорука пацијенту за узимање првог јутарњег урина -


  Најбољи узорак за анализу је свеж, први јутарњи урин. Урин треба сакупити у одговарајућу стерилну бочицу. Треба избегавати другу врсту амбалаже због могуће контаминације. Пре узимања узорка потребно је да се спољне гениталије оперу сапуном и топлом водом, потом да се добро исперу и обришу чистим, испегланим пешкиром или памучном пеленом када су у питању деца.

  Приликом мокрења, први млаз се пропусти, док се наредни млаз сакупља у бочицу. Притом треба водити рачуна да се бочица чврсто држи – али само са спољашње стране. На крају треба добро затворити, не додирујући унутрашњу страну поклопца. За уобичајени преглед урина потребно је донети пуну или бар пола чашице урина, како би лабораторијски налаз био тачнији.

  Код одојчади и мале деце најбоље је да се урин скупља помоћу урин-кесе, која се лепи око спољашњег отвора уретре (мокраћне цеви, која је изводни канал бешике). Кесица треба да буде залепљена што је могуће краће, а уколико дете не мокри у периоду од пола сата, поново му треба опрати гениталије и залепити нову урин–кесу.

  Урин треба што пре донети до лабораторије на обраду, јер непрописним стајањем долази до промене у броју бактерија, леукоцита, итд. Треба га чувати на хладном месту и у року од једног сата донети у лабораторију.

  Уколико се доноси узорак урина у току дана, неопходно је у налазу нотирати тачно време.


  Препорука пре извођења ОГТТ теста:


  Глукоза толеранс тест (ОГТТ) мора да се изводи под тачно дефинисаним условима који подразумевају:

  Пре извођења теста особа особа може да има неограничену активност, али не сме да се излаже ненавикнутом, интезивном вежбању

  Пре извођења теста пацијент треба да буде на нормалној исхрани која мора да садржи најмање 150г угљених хидрата дневно и то у току 3 дана пре извођења теста

  Пацијент треба да прекине са узимањем лекова као што су кортикостероиди и диуретици (ако је могуће) с обзиром на то да утичу на подношљивост на глукозу

  Тест не треба изводити пацијентима који су под ефектима трауме, или се опорављају од неке тешке болести, или ако је инфекција код пацијента у току

  Пацијент не сме да пуши или да једе пре као ни у току извођења теста, нити сме да пије нешто изузев саме течност пре извођења теста

  У току извођења теста пацијент мора да се одмара

  Тест се обично изводи након периода ноћног гладовања (најмање 10 сати а не више од 16 сати); тест може да се изводи и након перода гладовања 4-5 сати. У току овог перода пацијент може да пије воду и може да узме 1 шољу чаја незаслађеног чаја пре извођења теста. На овај начин умањује могућност нуазеје, која се може јавити као последица оралног уношења глукозе

  Са извођењем теста се мора отпочети ујутро

  Након уношења глукозе узорци крви се узимају тачно након 2 сата

  Пре давања глукозе узима се венска крв за добијање плазме и у њој се одреди концентрација глукозе. Пацијенту се затим да да попије 75г анхидроване глукозе која је растворена у 250 -350 мл воде.

  Деци се дају мање количине 1,75г/кг телесне тежине до постизања максималне дозе од 75г. Раствор пацијент мора да попије у року од 1 минут.

  У току извођења теста пацијент треба да седи, али ако лежи треба да лежи на десној страни како би се обезбедило брзо пражњење стомака. Пацијент не сме да лежи на левој страни.

  Крв се узима у 1 и 2 сату. Истовремено се сакупљају узорци урина и то пре почетка тест и након првог и другог сата од давања глукозе.


  Препорука код одређивања гвожђа у серуму


  Одређивање гвожђа у крви обавља се пре давања терапијске дозе гвожђа или трансфузије а после гладовања од 12 сати.

  Непосредно пред вађење крви треба избегавати уношење великих количина хране богате гвожђем(црвено месо, риба, живина, пасуљ, сушено воће, житарице, обогаћени хлеб, јетрени производи , прерађевине од меса, кобасице, броколи,цвеклу, рибизла, купина, боровница)

  Предходни стрес као и несаница утичу на ниво гвожђа у крви.

  Пацијентима који су на терапији гвожђем, крв се узима:

  • Месец дана после i.m. примене препарата гвожђа
  • 10 дана после престанка узимања оралних препарата гвожђа
  • 3 дана након i.v. препарата гвожђа
  • 4 дана након трансфузије и третмана са радиоактивном медикацијом
  • 2-3 дана пре вађења крви, не треба узимати алкохолна пића као и сокове (цвекла, боровница, купина, рибизла), сокове обогаћене витаминима, купиново вино као и мулти витаминске препарате који садрже гвожђе.

  Препорука за одређивање липидног статуса


  Тест се изводи ујутру,наташте. Пацијентима којима се одређује липидни статус, дан уочи вађења крви, последњи оброк(вечера) не би требало да буде после 18 сати. До вађења крви, сутрадан ујутро, пацијент не сме узимати ништа од хране и напитака, сем воде. 30 мин. пре узимања крви треба мировати, не шетати, већ седети у чекаоници.

  Пацијент коме се први пут одређује липидни статус, требало би да буде на нормалној , мешовитој исхрани 15 дана пре одређивања липидног статуса и без лекова који утичу на ниво липида или интерферирају са реагенсима за одређивање истих.

  Уколико је пацијент у предходна 2 месеца имао било какав већи хирушки захват, не би требало радити ове анализе.


  Препорука код одређивања окултног крварења у столици


  7 дана пре теста не препоручује се узимање лекова који могу довести до крварења у дигестивном тракту и појаве крви у столици (аспирин, индометацин, фенилбутазон, резерпин, кортикостероиди и др.)

  Тест треба одложити код дијареје, менструације, крварења из хемороида и хематурије.


  Препоруке пацијенту који је добио упут за преглед столице на сварљивост хране


  Пре извођења анализе потребно је да пацијент држи дијету у трајању од 3 дана.


  Дијета се састоји у следећем:


  Доручак: 1/2 л млека, 1 кувано јаје, 1 земичка са 3-5г путера или маргарина

  Ужина у 10h: 2дл млека, 2dL воде, 40g гриза (укувати и засладити по укусу)

  Ручак: 200г немасног јунећег меса, самлети и припремити фашир, испећи га на 15-20г путера, тако да остане полупресно. Као додатак 150-200г пире кромпира, хлеб по потреби, а за напитак било шта по жељи.

  Ужина по подне: као и доручак али без јајета.

  Вечера: као и доручак са 1-2 меко кувана јајета.


  Припрема пацијената за микробиолошка испитивања

  Припрема детета пре одласка у лабораторију