Get Adobe Flash player

Како правилно прати зубе

 

Коришћење четкице за зубе са флуоридном пастом двапут дневно помоћи ће вам да одржите зубе и уста здравим.

У устима човека присутне су бактерије које живе на зубима, деснима, уснама и језику. Неке бактерије су корисне ако настањују право место у право време и у правим количинама. Нашем телу потребне су те "пријатељске бактерије" да би функционисало. Друге бактерије могу бити штетне и изазвати проблеме, посебно ако се прикаче, у виду плака, на глеђ која покрива зубе.

Плак чине наслаге бактерија које прекривају зуб. Ове бактерије хране се на шећеру из хране и пића, и производе киселине које разграђују глеђ и узрокују пропадање зуба (каријес).

Плак се формира ако правилно не перете зубе и десни, омогућавајући размножавање бактерија. Плак доприноси развоју болести десни, пропадању зуба и настајању каријеса.

Савети о четкици за зубе

 

 • Замените четкицу за зубе или наставак електричне четкице за зубе свака три месеца
 • Никада немојте делити четкицу за зубе са другом особом јер се тако могу пренети заразе
 • Двапут дневно четкајте зубе користећи пасту за зубе са флуором у трајању од најмање два минута

 

Да ли треба користити електричну или обичну четкицу за зубе?

Важно је који тип четкице за зубе користите . За већину одраслих особа, четкица са малом главом и компактним, укошеним низом дугих и кратких длачица облог врха је сасвим добар избор. Мекане и средње тврде длачице су најбоље за већину особа. Ако нисте сигурни, посаветујте се са својим стоматологом.

Електрична четкица са осцилирајућим и ротирајућом главом делотворније умањује стварање плака и ризик од развијања обољења десни.

Коју пасту за зубе треба да користим?

Средства за чишћење и честице у пасти за зубе помажу да се уклони плак са зуба, одржавајући их чистим и здравим.

Већина пасти за зубе садржи флуор, који помаже да се спрече и контролишу каријес.Важно је да користите праву концентрацију флуора у пасти за вас и за ваше дете. На паковању пасте за зубе прочитајте колико флуора сваки производ садржи.

 • Деца до три године: користите само пасте за зубе који не садржи мање од 1,000 ппм (делова по милиону) флуора. То значи да можете користити малу количину породичне пасте за зубе, и да не морате куповати посебну дечју пасту.
 • Деца од три до шест година: користите количину пасте за зубе величине грашка која садржи 1,350-1,500 ппм флуора.
 • Одрасле особе: користите пасту за зубе која садржи најмање 1,350 ппм флуора.

Савети за прање зуба

Британска фондација за дентално здравље пружа следеће савете о правилном начину прању зуба:

 1. Поставите главу четкице на зубе, а затим мало нагните врхове длачица четкице тако да буду под углом од 45 степени у односу на десни. Померајте четкицу кружно, по неколико пута по свим површинама сваког зуба
 2. Четкајте спољне површине сваког зуба горње и доње вилице, држећи четкицу под нагибом у односу на линију десни.
 3. Користите исти метод на унутрашњим површинама свих зуба
 4. Очеткајте гризне површине свих зуба
 5. Да бисте очистили унутрашње површине предњих зуба, поставите четкицу вертикално и направите неколико мањих кружних покрета са врхом четкице.
 6. Након тога очистите језик да бисте освежили дах и очистили усну дупљу отклањајући бактерије.

 

Како користити конац за зубе

Сврха конца за зубе није само да се отклони храна која је остала између зуба - редовним коришћењем конца за зубе може се умањити ризик од болести десни, као и отклонити непријатан задах елиминишући бактеријске наслаге (плак) које се формирају уз ивицу десни.


 

 1. Узмите 30-45 цм конца за зубе и затегните га тако да између прстију имате отприлике 10 цм конца.
 2. Убаците конац измедју зуба иу подручје између зуба и десни колико год је то могуће.
 3. Направите 80-10 покрета крајем, горе-доле између сваког зуба, да бисте отклонили остатке хране и плак (наслаге).
 4. Користите конац за зубе најмање једном дневно. Најзначајније време за његово коришћење је пре одласка на спавање.
 5. Конац можете користити пре или после прања зуба.

Да ли треба користити течност за испирање уста?

Течности за испирање уста које садрже флуор могу бити корисне. Неке течности могу садржати хлорхексидин или друге антисептичке састојке који могу побољшати контролисање плака и здравље десни када се користе упоредо са прањем зуба или саме ако из неког разлога нисте у ситуацији да оперете зубе.

Многе течности за испирање уста садрже алкохол и нису препоручљиве за децу која је могу случајно прогутати. Ако користите течност са алкохолом, може доћи до исушивања уста и пуцања усана због исушујућег деловања алкохола - то ћете најбоље избећи коришћењем безалкохолне течности за испирање уста.

Мале помоћне ствари

 1. Чачкалице - избегавајте коришћење чачкалица јер можете оштетите десни и изазвати инфекцију. Конац за зубе је нежнији по зубе и десни.
 2. Интерденталне четкице – представљају бољи начин за чишћење простора између зуба од чачкалица.
 3. Таблете за откривање плака - ове таблете делују тако што боје плак у плаво или црвено. Пошто таблете боје све бактерије, а уста човека садрже пуно и корисних бактерија, језик и десни ће такође бити обојени. Није потребно да чистите боје, али с обзиром да се боја може у устима задржати неколико сати, најбоље је ове таблете користе пре спавања.